Als je een smart tv gaat kopen, moet je goed letten op het type software dat voor de televisie benodigd is. Elke televisie heeft een eigen soort besturingssysteem. Voor veel potentiĆ«le kopers van smart tv’s is de smart tv software die gebruikt wordt – naast de prijs, de beeldscherpte en de grootte van het scherm – een belangrijke factor bij het kopen van een televisie. Je wilt een smart tv namelijk wel goed kunnen connecten met jouw devices en optimaal kunnen gebruiken. Maar welke soorten software cq. besturingssystemen worden er tegenwoordig voor smart tv’s gebruikt?
Besturingssysteem Android TV: Philips & Sony
Een van de bekendste typen smart tv software is het besturingssysteem Android TV. Dit besturingssysteem wordt onder meer gebruikt door tv-merken als Philips en Sony. Een van de grootste voordelen van Android TV is het feit dat deze software gebruiksvriendelijk is en dus niet ingewikkeld is om te gebruiken. Verder kun je via Android, dat via Google werkt, snel apparaten en devices met elkaar verbinden en op die manier informatie delen en uitwisselen. Om deze redenen is Android TV populair onder fabrikanten van televisies.
Besturingssysteem Tizen: Samsung
Samsung smart televisies die na 2015 zijn gebouwd, maken standaard gebruik van het besturingssysteem Tizen. Het bedrijf probeert hiermee uit de klauwen van Android te blijven en uniek te zijn. Tizen werkt ook op Samsung smartphones en smartwatches van hetzelfde merk. Dit maakt de koppeling tussen verschillende Samsung-apparatuur erg eenvoudig.
Als systeem heeft Tizen enkele voordelen te bieden. Ideaal is bijvoorbeeld de eigen Samsung-marktplaats, waar je je favoriete apps kunt kopen en downloaden. Verder is een smart tv met Tizen erop ideaal als je idolaat bent van PlayStation-games. Met Tizen kun je deze razendsnel downloaden en afspelen op je Samsung-televisie. Hiervoor heb je gelukkig geen speciale controller nodig, maar kun je de standaard controller gebruiken van je PlayStation. Ten slotte is Tizen een fijn systeem, omdat je live content via de standaard televisiekanalen direct naar je Samsung telefoon kunt streamen.
Besturingssysteem WebOs: LG
Een derde variant op het gebied van smart tv software is WebOs, dat gebruikt wordt door het elektronicamerk LG. Het grote voordeel van WebOs is de snelheid van dit besturingssysteem en de mogelijkheid om snel te wisselen tussen apps op je televisie. Houd je van multitasken en veel dingen tegelijk doen, dan is WebOs van LG hiervoor perfect geschikt. Verder kun je via WebOs diverse apps downloaden, zodat je je smart televisie kun bedienen met je smartphone.
Chromecast: geschikt voor elke smart tv
Elke televisie die een hdmi-poort heeft, kun je aansluiten op Chromecast. Feitelijk is Chromecast geen besturingssysteem, maar een applicatie die van iedere telvisie een smart tv maakt. Via Chromecast kun je van alles streamen naar je televisie, bijvoorbeeld vanaf je laptop, smartphone of tablet. Een Chromecast, die je kunt inpluggen in je smart tv, kost maar enkele tientjes en kan een alternatief zijn als je een smart tv te duur vindt.
Firefox OS: Panasonic
Panasonic is het enige tv-merk dat werkt via het besturingssysteem Firefox OS. Een van de grootste voordelen van Firefox OS is de openheid van dit systeem. Een ander pluspunt is de webbased uitstraling van Firefox OS. Jammer is dat Firefox relatief weinig apps heeft.